Gonadoreline

Wat is gonadoreline?

Gonadoreline is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij bepaalde oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en kunstmatige bevruchting, zoals IVF en ICSI. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van vertraagde puberteit bij jongens. Het middel wordt op de markt gebracht door Ferring onder de merknaam Lutrelef. Lutrelef wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt onderhuids (subcutaan) toegediend.

Hoe werkt het?

Gonadoreline is een zogenaamde GnRH-agonist. Een GnRH-agonist werkt, net als GnRH zelf, door de receptoren op de cellen van de hypofyse te prikkelen. Zo stimuleert het in eerste instantie de afgifte van FSH en LH. Het verschil met natuurlijk GnRH is echter dat GnRH-agonisten langere tijd aan de receptoren op de hypofysecellen gebonden blijven. Hierdoor ontstaat zogenaamde ‘downregulatie’ van de receptoren. Ze raken overprikkeld. Hierdoor stopt de hypofysecel juist met de aanmaak van FSH en LH.

Bij welke aandoeningen?

Gonadoreline wordt gebruikt bij de behandeling van verminderde vruchtbaarheid (infertiliteit) als deze berust op een afwijking op het niveau van de hypothalamus. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van een vergraagde puberteit bij jongens. Verder wordt het middel gebruikt bij kunstmatige voortplantingstechnieken als IVF en ICSI.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan gonadoreline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn reacties op de injectieplaats. Soms leidt gebruik van het middel tot het zogenaamde ovarieel hyperstimulatie syndroom (OHSS).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Lutrelef.

ATC-code

H01CA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven