Glimepiride

Wat is glimepiride?

Glimepiride is een geneesmiddel dat de suikerspiegel in het bloed verlaagt. Het wordt gebruikt bij de behandeling van suikerziekte. Glimepiride wordt op de markt gebracht door Genzyme onder de merknaam Amaryl. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar. Amaryl wordt geleverd als tablet. Amaryl tabletten zijn verkrijgbaar in vier sterktes, namelijk met 1 mg, 2 mg, 3 mg, en 4 mg glimepiride.

Hoe werkt het?

Glimepiride is een zogenaamd sulfonylureumderivaat. Sulfonylureumderivaten zijn stoffen die de afgifte van insuline door de alvleesklier stimuleren. Insuline is een hormoon dat de opname van glucose vanuit het bloed in de spieren bevordert. Daardoor daalt het glucose gehalte in het bloed.

Bij welke aandoeningen?

Glimepiride wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes mellitus type 2.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 1 mg. Op geleide van het glucose gehalte in het bloed en/of de urine kan de dosering eventueel na 1-2 weken worden verhoogd met stappen van 1 mg tot maximaal 6 mg per dag. De tabletten kort vóór of tijdens het ontbijt innemen. De tabletten als geheel doorslikken (zonder kauwen), met wat vloeistof.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Glimepiride geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Bijwerkingen die op kunnen treden zijn onder andere een veranderde smaak of vieze smaak, haaruitval en gewichtstoename.

Ook kunnen bij laboratoriumonderzoek afwijkingen optreden, zoals verlaging van het glucose gehalte in het bloed (hypoglycemie), afname van het aantal bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie), afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed (leukopenie), afname van het aantal rode bloedcellen in het bloed (erytropenie), en hemolytische anemie.

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van Amaryl.

ATC-code

A10BB12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven