Givosiran

Bijgewerkt op 5 januari 2022

Wat is givosiran?

Givosiran is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van porfyrie. Het wordt op de markt gebracht door Alnylam onder de merknaam Givlaari. Givlaari wordt geleverd als injectievloeistof. Het wordt toegediend via een injectie onder de huid (subcutane injectie).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Givosiran wordt gebruikt bij de behandeling van acute hepatische porfyrie.

Welke dosering?

De dosering wordt bepaald aan de hand van het lichaamsgewicht. De aanbevolen dosering is 2,5 mg givosiran per kilogram lichaamsgewicht. Deze dosering wordt eenmaal per maand via een injectie onder de huid (subcutane injectie) in het dijbeen of de bovenarm toegediend. Per injectie mag maximaal 1,5 milliliter injectievloeistof worden toegediend. Als de hoeveelheid injectievloeistof meer dan 1,5 milliliter is dient de hoeveelheid gelijkmatig te worden verdeeld over meerdere injecties. Deze dienen op verschillende plaatsen te worden toegediend. Niet toedienen in ontstoken huid of in littekenweefsel.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Givosiran kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, huidafwijkingen, moeheid en reacties op de plaats van injectie. Verder kunnen overgevoeligheidsreacties voorkomen en kan de werking van de nieren worden aangetast. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Givlaari.

ATC-code

A16AX16

Engelse vertaling

givosiran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven