Zopiclon

Bijgewerkt op 14 maart 2024

Wat is zopiclon?

Zopiclon is een slaapmiddel. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Imovane. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar.

Imovane wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 7,5 mg van de werkzame stof. De generieke (merkloze) versies van het middel zijn beschikbaar met 3,75 mg en 7,5 mg zopiclon.

Hoe werkt het?

Zopiclon versterkt de werking van een bepaald signaalstofje (neurotransmitter) in de hersenen. Het gaat om het stofje GABA. GABA is een afkorting voor het engelse Gamma-AminoButyric Acid, oftewel gamma-amino-boterzuur. GABA prikkelt hersencellen in bepaalde gebieden van de hersenen. Het doet dit door te binden aan de GABA-receptor op die cellen. Binding van GABA aan deze receptoren leidt onder andere tot een hypnotisch effect (slaapbevorderend effect). Kijk voor meer informatie op de webpagina over benzodiazepinen.

Bij welke aandoeningen?

Zopiclon wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige slapeloosheid.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 7,5 mg innemen vlak voor het slapen gaan. De behandeling duur meestal enkele dagen tot twee weken. Het middel mag maximaal vier weken achtereen gebruikt worden. Voor ouderen wordt een dosering van 3,75 mg geadviseerd. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. De tabletten dienen in het geheel te worden ingenomen, dus niet breken of kauwen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan zopiclon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, sufheid, veranderde smaak, droge mond, duizeligheid, hoofdpijn en sufheid. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en braken.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Imovane.

ATC-code

N05CF01


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van zopiclon (Imovane) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven