Terlipressine

Bijgewerkt op 10 februari 2023

Wat is terlipressine?

Terlipressine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bloedende spataderen in de slokdarm en het hepatorenaal syndroom. Het wordt op de markt gebracht door Ferring onder de merknaam Glypressin. Glypressin wordt geleverd als injectievloeistof in ampullen van 8,5 ml. Elke milliliter injectievloeistof bevat 0,1 mg terlipressine. Naast Glypressin zijn ook merkloze middelen (generica) beschikbaar die terlipressine bevatten.

Hoe werkt het?

Terlipressin is een zogenaamd vasopressine-analoog. Vasopressine-analogen zijn middelen die de werking van het hormoon vasopressine nabootsen. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over vasopressine-analogen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Terlipressine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bloedende spataderen in de slokdarm (bloedende oesofagusvarices). Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van het hepatorenaal syndroom.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook terlipressine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn langzame hartslag, hoge bloeddruk of juist lage bloeddruk, bleek gezicht, hoofdpijn, hartritmestoornissen, buikkrampen, diarree en afwijkingen op het ECG (hartfilmpje). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Glypressin.

ATC-code

H01BA04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven