Argipressine

Bijgewerkt op 13 februari 2023

Wat is argipressine?

Argipressine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van septische shock. Het middel wordt op de markt gebracht door de firma AOP Orphan Pharmaceuticals onder de merknaam Empressine. Empressine wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het middel wordt via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Argipressine behoort tot een groep geneesmiddelen die vasopressine-analogen worden genoemd.

Bij welke aadoeningen wordt het gebruikt?

Argipressine wordt gebruikt bij de behandeling van septische shock. Het gaat dan om septische shock die niet goed kan worden behandeld met zogenaamde catecholaminen, zoals adrenaline.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan argipressine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen worden veroorzaakt doordat argipressine de bloedvaten samenknijpt. Dit kan leiden tot pijn in tenen, pijn in de vingers, pijn in de voeten, pijn in de benen, afsterven van delen van de huid, bleekheid rond de mond, buikkrampen, angina pectoris en hartritmestoornissen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verlaging van het natrium gehalte (hyponatriëmie), een verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), en een verhoging van het bilirubine gehalte (hyperbilirubinemie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Empressine.

ATC-code

H01BA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven