Mifepriston

Wat is mifepriston?

Mifepriston is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om een vroege zwangerschap af te breken. Het wordt op de markt gebracht door de firma Exelgyn onder de merknaam Mifegyne. Mifegyne wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 200 mg mifepriston.

Hoe werkt het?

Mifepriston gaat de werking van het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron tegen. Daarmee gaat het de innesteling van de embryo in het baarmoederslijmvlies tegen. Ook bevordert het de afstoting van het embryo door de baarmoeder door samentrekking van de baarmoeder. Middelen die samentrekking van de baarmoeder bevorderen worden uterotonica genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mifepriston wordt gebruikt om een beginnende zwangerschap af te breken. Daarnaast wordt het gebruik om de baarmoederhals slapper te maken als voorbereiding op een afbreking van de zwangerschap (abortus). Tenslotte wordt mifepriston gebruikt om weeën op te wekken in het geval van overlijden van het ongeboren kind (intra-uteriene vruchtdood).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook mifepriston bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikkrampen door samentrekking van de baarmoeder (baarmoedercontracties), bloedverlies uit de vagina, misselijkheid, braken, diarree, bloedingen en ontsteking van het baarmoederslijmvlies (endometritis).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Mifegyne.

ATC-code

G03XB01

Scroll naar boven