Methylergometrine

Bijgewerkt op 8 maart 2023

Wat is methylergometrine?

Methylergometrine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bloedverlies uit de vagina na een bevalling (postpartum bloeding). Daarnaast helpt het om de placenta na de geboorte af te stoten uit de baarmoeder. Methylergometrine wordt op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Methergin. Methergin wordt geleverd als injectievloeistof. De injectievloeistof zit in ampullen die 1 milliliter injectievloeistof bevatten met daarin 0,2 milligram methylergometrine.

Hoe werkt het?

Methylergometrine wordt gerekend tot de zogenaamde uterotonica. Het verhoogt de spiertonus van de baarmoeder. De baarmoeder zal hierdoor samenknijpen. Dit bevordert de uitdrijving van de placenta na de geboorte van het kind. De bloedvaten in de baarmoederwand worden hierdoor als het ware dichtgedrukt zodat de bloeding zal stoppen.

Bij welke aandoeningen?

Methylergometrine wordt gebruikt in de periode vlak na de geboorte van het kind. Het bevordert het loskomen en de uitdrijving van de placenta uit de baarmoeder en helpt overmatig bloedverlies te voorkomen. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor de behandeling van uterusatonie (verslapping van de baarmoeder), na een keizersnede en na een abortus.

Welke dosering?

Methylergometrine dient bij toediening direct in de bloedbaan (intraveneus) langzaam te worden toegediend. Dat wil zeggen dat de toediening minimaal 60 seconden moet duren. Tijdens en na toediening de bloeddruk controleren.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Methylergometrine kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, buikpijn, hoge bloeddruk of juist lage bloeddruk, huiduitslag, duizeligheid, misselijkheid, braken, overmatig zweten, stuiptrekkingen (convulsie) en pijn in de borst. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van methylergometrine.

Engelse vertaling

methylergometrine, methylergonovine, Methergine (merknaam)

ATC-code

G02AB01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven