Isoniazide

Bijgewerkt op 28 augustus 2023

Wat is isoniazide?

Isoniazide is een antibioticum. Het wordt gebruikt bij de behandeling van tuberculose. Isoniazide wordt in Nederland op de markt gebracht als generiek (merkloos) geneesmiddel. Er zijn verschillende fabrikanten die het middel op de markt brengen, waaronder Teva en Apotex.

Bij welke aandoeningen?

Isoniazide wordt gebruikt bij de behandeling van tuberculose. Bij de behandeling van tuberculose wordt het meestal tezamen voorgeschreven met andere geneesmiddelen, zoals rifampicine, pyrazinamide, streptomycine en/of ethambutol. Soms wordt isoniazide ook gebruikt bij de behandeling van infecties door andere mycobacteriën, zoals Mycobacterium avium, Mycobacterium kansasii en Mycobacterium xenopi.

Isoniazide wordt ook voorgeschreven aan mensen die een verhoogde kans hebben op tuberculose, bijvoorbeeld doordat ze met de tuberkelbacil besmet zijn geraakt, of omdat ze vroeger tuberculose hebben gehad.

In het verleden is isoniazide ook gebruikt als geneesmiddel tegen depressie (antidepressivum). Tijdens onderzoek bij mensen met tuberculose in de jaren ’50 van de 20ste eeuw bleek het middel een verbetering van de stemming te geven. Later kwamen antidepressiva op de markt die beter werkten. Tegenwoordig wordt isoniazide niet meer gebruikt voor deze indicatie.

Welke toedieningsvormen zijn er?

Isoniazide wordt geleverd in tabletten en als drank. De tabletten bevatten 200 mg isoniazide. De drank bevat 10 mg isoniazide per milliliter.

Er is ook een injectievloeistof met isoniazide voor toediening als injectie of via een infuus. De injectievloeistof wordt geleverd in ampullen van 2 ml. Eén ampul bevat 200 mg isoniazide.

Wat is de dosering?

De dosering is afhankelijke van het lichaamsgewicht van de patiënt. Meestal wordt eenmaal per dag 5 mg/kg lichaamsgewicht genomen. Voor kleine kinderen geldt een andere dosering.

Hoe werkt het?

In de hersenen verhoogt isoniazide de hoeveelheid neurotransmitter die beschikbaar is voor signaaloverdracht tussen hersencellen. Het gaat dan met name om serotonine en noradrenaline. Dit verklaart de antidepressieve werking van het middel.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere middelen kan ook isoniazide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • gele verkleuring van de huid of het oogwit
  • donker worden van de urine
  • bleker worden van de ontlasting,
  • vermoeidheid
  • zwakte
  • malaise
  • verlies van eetlust
  • misselijkheid
  • braken
  • hepatitis (leverontsteking)

Synoniemen

Andere namen voor isoniazide zijn isonicotinylhydrazide en INH.

Engelse vertaling

isoniazid

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van isoniazide 200 mg tabletten.

isoniazide molecuulstructuur
molecuulstructuur

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van isoniazide vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven