Bedaquiline

Wat is bedaquiline?

Bedaquiline is een geneesmiddel tegen tuberculose (tuberculostaticum). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Sirturo. Sirturo wordt geleverd als tablet. Elke tablet Sirturo bevat 100 milligram bedaquiline.

Hoe werkt bedaquiline?

Bedaquiline behoort tot de groep van antibiotica. Dat zijn geneesmiddelen tegen infecties die door bacterien worden veroorzaak. Tuberculose wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Bedaquiline werkt doordat het in de Mycobacterium-bacterie een bepaald enzym blokkeert. Dit enzym wordt ‘ATP-synthase’ genoemd. De bacterie heeft dit enzym nodig voor de energiehuishouding. Door de werking van dit enzym te blokkeren gaat de bacterie dood.

Bijwerkingen van bedaquiline

Net als andere medicijnen kan bedaquiline bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Verder kunnen de leverenzymwaarden in het bloed verhoogd zijn. Ook kan bedaquiline een verlengd QT-interval op het ECG (hartfilmpje) veroorzaken. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van bedaquiline. EPAR staat voor ‘European Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Engelse vertaling

bedaquiline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven