Romiplostim

Bijgewerkt op 1 januari 2024

Wat is romiplostim?

Romiplostim is een geneesmiddel dat het aantal bloedplaatjes in het bloed verhoogt. Het wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde aandoeningen waarbij het aantal bloedplaatjes verlaagd is. Dit wordt trombocytopenie genoemd.

Romiplostim wordt op de markt gebracht door Amgen onder de merknaam Nplate. Nplate wordt geleverd als (poeder voor) oplossing voor injectie. Het middel wordt eenmaal per week onder de huid (subcutaan) toegediend.

flacons romiplostim (Nplate)
flacons romiplostim (Nplate)

Hoe werkt het?

Romiplostim is een zogenaamde trombopoëtine agonist. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over trombopoëtine agonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Romiplostim wordt gebruikt bij de behandeling van idiopathische trombocytopenische purpura (ITP). Het wordt alleen toegepast als andere behandelingen niet of onvoldoende effect hebben gehad.

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patient. De aanbevolen begindosering is eenmaal per week 1 microgram romiplostim per kilogram lichaamsgewicht. De dosering wordt elke week verhoogd in stappen van 1 microgram per kilogram lichaamsgewicht totdat het aantal bloedplaatjes boven de 50×10-9/liter is.

Bij kinderen iedere 12 weken opnieuw het lichaamsgewicht bepalen voor een eventuele aanpassing van de dosering.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan romiplostim bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, loopneus, buikpijn, keelpijn, maagontsteking, moeheid, duizeligheid, zich zwak voelen, darmontsteking, angio-oedeem, bronchitis, neusbijholteontsteking, reacties op de plaats van injectie, hartkloppingen, misselijkheid, opgeblazen gevoel, huiduitslag, spierpijn, gewrichtspijn en pijn in de rug.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Nplate. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

B02BX04

Scroll naar boven