Eltrombopag

Bijgewerkt op 1 januari 2024

Wat is eltrombopag?

Eltrombopag is een geneesmiddel voor de behandeling van een verlaagd aantal bloedplaatjes in het bloed. Een verlaging van het aantal bloedplaatjes in het bloed wordt trombocytopenie genoemd.

Eltrombopag wordt in Nederland op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Revolade.

Revolade (eltrombopag) tabletten
Revolade tabletten

Hoe werkt het?

Eltrombopag prikkelt de zogenaamde trombopoëtine-receptoren. Dat zijn deeltjes op de celmembraan van voorlopercellen van bloedplaatjes. Door deze receptoren te prikkelen zullen deze voorlopercellen zich sneller ontwikkelen tot bloedplaatjes. Zo bevordert eltrombopag de productie van bloedplaatjes.

Bij welke aandoeningen?

Eltrombopag wordt gebruikt bij bepaalde aandoeningen waarbij het aantal bloedplaatjes in het bloed te laag is. Het gaat om de volgende aandoeningen:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan ook eltrombopag bijwerkingen geven. Hieronder de meest voorkomende bijwerkingen.

Toediening en dosering

Revolade is beschikbaar als tabletten met 25 mg, 50 mg en 75 mg eltrombopag. Het middel wordt meestal voorgeschreven door een hematoloog.

Behandeling ziekte van Werlhof

Bij de behandeling van de ziekte van Werlhof is de meest gebruikte startdosering 50 mg per dag. Het doel is om het aantal bloedplaatjes in het bloed boven de 50×10-9/liter te krijgen. Bij die waarde is het risico op het krijgen van een bloeding niet of nauwelijks meer verhoogd. Dat betekent dat na beginnen met de behandeling regelmatig bloed geprikt moet worden om het aantal bloedplaatjes in het bloed te controleren. Eventueel kan de dosering na twee weken worden verhoogd tot 75 mg per dag. Bij kinderen is de startdosering 25 mg per dag.

Chronische hepatitis C met trombocytopenie

De gebruikelijke startdosering is 25 mg per dag.

Gebruik tijdens zwangerschap

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over mogelijke schadelijke effecten van eltrombopag op het ongeboren kind. Daarom wordt gebruik tijdens een zwangerschap ontraden. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die met eltrombopag worden behandeld moeten goede anticonceptie regelen.

Gebruik bij borstvoeding

Het is niet bekend of eltrombopag wordt uitgescheiden in de moedermelk. Bij proefdieren is dit wel aangetoond. Daarom wordt gebruik door moeders die borstvoeding geven ontraden.

Wanneer NIET gebruiken?

Er zijn geen absolute contra-indicaties voor het gebruik van eltrombopag. Wel zal de behandelend arts terughoudend zijn bij het voorschrijven van dit middel aan mensen met chronische leverziekten, stollingsstoornissen en myelodysplastisch syndroom.

Engelse vertaling

eltrombopag, SB-497115-GR, Promacta

Verder lezen / referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven