Avatrombopag

Bijgewerkt op 2 januari 2024

Wat is avatrombopag?

Avatrombopag is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om het aantal bloedplaatjes in het bloed te verhogen. Het wordt gebruikt bij de behandeling van een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie). Het middel wordt op de markt gebracht door Swedish Orphan Biovitrum onder de merknaam Doptelet. Doptelet wordt geleverd als filmomhulde tablet. Elke tablet bevat 20 mg avatrombopag.

verpakking Doptelet (avatrombopag)
verpakking Doptelet (avatrombopag)

Hoe werkt het?

Avatrombopag is een zogenaamde trombopoëtine agonist. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over trombopoëtine agonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Avatrombopag wordt gebruikt bij de behandeling van idiopathische trombocytopenische purpura (ITP). Het wordt alleen toegepast als andere behandelingen niet of onvoldoende effect hebben gehad. Daarnaast wordt het middel soms gebruikt bij mensen met een chronische ziekte van de lever die een invasieve medische ingreep ondergaan.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan avatrombopag bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, duizeligheid, hoge bloeddruk, misselijkheid, bloedneus, tintelingen of prikkelingen, braken, diarree, spierpijn, gewrichtspijn, zich zwak voelen, pijn in de armen en/of benen, winderigheid, puistjes, huidafwijkingen en jeuk. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een verhoogd cholesterol gehalte, een verhoogd triglyceride gehalte, een verhoogd glucose gehalte en een verhoogd lactaatdehydrogenase (LDH) gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Doptelet. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

B02BX08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven