Zolmitriptan

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is zolmitriptan?

Zolmitriptan is een geneesmiddel tegen migraine. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Zomig. Zomig wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 2,5 milligram zolmitriptan. Tegenwoordig zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar.

Zolmitriptan behoort tot een groep van geneesmiddelen die ‘triptanen‘ wordt genoemd.

verpakking Zomig (zolmitriptan) tabletten
verpakking Zomig (zolmitriptan) tabletten

Hoe werkt zolmitriptan?

Tijdens een migraine-aanval worden bloedvaten in de bepaalde delen van de hersenen wijder. Zolmitriptan zorgt ervoor dat deze bloedvaten weer vernauwen. Dit gebeurt omdat zolmitriptan de zogenaamde ‘serotonine-receptoren’ in de wanden van deze bloedvaten prikkelt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Zolmitriptan wordt gebruikt bij de behandeling van migraine. Soms wordt het ook gebruikt voor de preventie van zogenaamde ‘menstruele migraine‘, oftewel migraine-aanvallen die tijdens de menstruatie voorkomen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ook zolmitriptan bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van zolmitriptan.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van zolmitriptan (Zomig) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven