Almotriptan

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is almotriptan?

Almotriptan is een geneesmiddel tegen migraine. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Almogran. Almogran wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 12,5 milligram almotriptan. Almotriptan behoort tot een groep geneesmiddelen die ‘triptanen‘ wordt genoemd. Een ander bekend middel uit deze groep is sumtriptan (merknaam: Imigran). Naast Almogran zijn tegenwoordig ook generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar.

verpakking Almogran (almotriptan) omhulde tabletten
verpakking Almogran (almotriptan) omhulde tabletten

Hoe werkt almotriptan?

Tijdens een migraine-aanval worden bloedvaten in de bepaalde delen van de hersenen wijder. Almotriptan zorgt ervoor dat deze bloedvaten weer vernauwen. Dit gebeurt omdat almotriptan de zogenaamde ‘serotonine-receptoren’ (5-HT receptoren) in de wanden van deze bloedvaten prikkelt. Het middel bindt aan de zogenaamde  5-HT1B en 5-HT1D receptoren. Hierdoor trekken spiertjes in de wanden van de bloedvaten in de hersenen samen.

Door het effect op bloedvaten in de hersenen vermindert almotriptan de hoofdpijnklachten bij patiënten met migraine. Daarnaast verlicht het klachten als misselijkheid, lichtschuwheid (fotofobie) en slecht tegen geluiden kunnen (fonofobie).

Bijwerkingen almotriptan

Almotriptan geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Desondanks kunnen bijwerkingen optreden. De meest gemelde bijwerkingen zijn:

Contra-indicaties

Almotriptan mag niet worden gebruikt door mensen met aandoeningen door vernauwing van de kransslagaderen (bijv. angina pectoris, hartinfarct), vernauwing van bloedvaten in de hersenen (bijv. beroerte, TIA‘s), of vernauwing van bloedvaten elders in het lichaam (bijv. perifeer arterieel vaatlijden). Ook mag het middel niet worden gebruikt door mensen met ernstige hypertensie (hoge bloeddruk), of met slecht behandelde hypertensie.

Kijk voor een volledige lijst van contra-indicaties in de bijsluiter van almotriptan.


almotriptan molecuulstructuur
almotriptan molecuulstructuur (bron: Emeldir)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 7 september 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 7 september 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven