Infliximab

Bijgewerkt op 26 april 2023

Wat is infliximab (Remicade®)?

Infliximab is een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij verschillende ziektes en dat ontstekingsreacties remt.

Remicade (infliximab)
verpakking Remicade (infliximab)

Het middel wordt op de markt gebracht door verschillende firma’s onder verschillende merknamen:

  • Inflectra – Hospira Benelux
  • Remicade – Merck Sharp & Dohme
  • Remsima – diverse fabrikanten

Bij welke aandoeningen?

Infliximab wordt gebruikt bij aandoeningen waarbij het afweersysteem van het lichaam antistoffen aanmaakt tegen onderdelen van het lichaam zelf. Dit soort aandoeningen worden ‘auto-immuunziekten‘ genoemd. Door de werking van de antistoffen ontstaat een ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie veroorzaakt de klachten. Infliximab remt de ontsteking.

Infliximab is als geneesmiddel geregistreerd voor behandeling van de volgende aandoeningen:

Daarnaast zijn er nog een aantal andere ziektebeelden waarbij het middel mogelijk ook werkzaam is, maar waarvoor het momenteel nog niet officieel geregistreerd is. Voorbeelden van dergelijke ziektes zijn sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck), jeugdreuma (idiopathische juveniele artritis), de ziekte van Behçet en de ziekte van Kawasaki.

Hoe werkt infliximab (Remicade®)?

Infliximab wordt gebruikt bij aandoeningen waarbij het afweersysteem van het lichaam antistoffen aanmaakt tegen onderdelen van het lichaam zelf. Dit soort aandoeningen worden ‘auto-immuunziekten‘ genoemd. Door de werking van de antistoffen ontstaat een ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie veroorzaakt de klachten. Infliximab remt de ontsteking doordat het een stofje blokkeert dat van belang is voor deze ontstekingsreactie. Dit stofje wordt ‘TNF-alfa’ genoemd, wat staat voor ‘tumor necrosis factor-alfa’. Infliximab is dus een TNF-alfa remmer.

Bijwerkingen infliximab (Remicade®)

De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, hoofdpijn en koude rillingen. Daarnaast ook moeheid, huiduitslag, jeuk, pijn op de borstkas en een piepende ademhaling. Deze bijwerkingen zullen meestal optreden bij de eerste of tweede keer dat het middel wordt toegediend.

Daarnaast zijn er nog een aantal zeldzame bijwerkingen die kunnen optreden. Voorbeelden zijn huiduitslag, heesheid, droge keel, moeite met slikken, misselijkheid, buikpijn en diarree.

Toediening & Dosering van infliximab (Remicade®)

Infliximab wordt gegeven via een infuus. Meestal zal dit in een ziekenhuis op een afdeling ‘dagbehandeling’ worden gegeven. Het infuus moet gedurende twee uur inlopen. Daarna zal nog 1-2 uur geobserveerd worden of zich geen overgevoeligheidsreacties voordoen.

Contra-indicaties infliximab (Remicade®)

Contra-indicaties zijn omstandigheden waarin het middel niet gebruikt moet worden. Het wordt afgeraden om Remicade te gebruiken als de patiënt infecties heeft, zoals tuberculose, hepatitis B, andere ernstige infecties of bloedvergiftiging (sepsis).


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 april 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016

1 gedachte over “Infliximab”

  1. moeskoetie

    het werkt bij mij voor geen meter.
    ik moet wel zeggen dat ik het nu net de opbouwfase heb gehad, maar het geeft geen vertrouwen dat het beter zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven