Golimumab

Bijgewerkt op 26 april 2023

Wat is golimumab?

Golimumab is een geneesmiddel tegen reumatoïde artritis. Het wordt ook gebruikt bij andere aandoening, waaronder de ziekte van Bechterew en colitis ulcerosa. Het middel wordt op de markt gebracht door Merck Sharp & Dohme onder de merknaam Simponi. Simponi wordt geleverd als injectievloeistof in een voorgevulde injectiepen. De injectievloeistof bevat 100 milligram van de werkzame stof per milliliter (ml). Er zijn voorgevulde injectiepennen met 0,5 ml en met 1 ml injectievloeistof. Ook zijn er wegwerpspuiten met 0,5 ml injectievloeistof.

Simponi-injectiepen met golimumab - bron MSD
Simponi-injectiepen met golimumab – bron: MSD

Dit artikel gaat over werking, toepassing en bijwerkingen van golimumab.

Hoe werkt het?

Golimumab is een zogenaamde TNF-alfa-blokker.

Bij welke aandoeningen?

Golimumab wordt gebruikt bij de behandeling van de volgende aandoeningen:

  • reumatoïde artritis
  • polyarticulaire juveniele idiopathische artritis
  • artritis psoriatica
  • axiale spondylartritis:
    • ernstige actieve spondylitis ankylopoetica (AS, ziekte van Bechterew) die onvoldoende verbeterde op de conventionele behandeling;
    • ernstige actieve niet-radiografische axiale spondylartritis (nr-axiale SpA)
  • colitis ulcerosa

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan golimumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn infecties van bovenste luchtwegen, zoals keelontsteking en neusbijholteontsteking (sinusitis), bronchitis, longontsteking, hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, vol gevoel in de buik, winderigheid, slapeloosheid en huiduitslag. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, waaronder bloedarmoede (anemie), verlaging van het aantal witte bloedcellen (leukocytopenie) en verhoging van de leverenzymen ALAT en ASAT.

Kijk voor aanvullende informatie in de EPAR van Simponi. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L04AB06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven