Certolizumab pegol

Bijgewerkt op 26 april 2023

Wat is certolizumab pegol?

Certolizumab pegol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij een aantal andere auto-immuunziekten.

Certolizumab wordt op de markt gebracht onder de merknaam Cimzia. Cimzia wordt geleverd als vloeistof voor injectie. Deze wordt toegediend met een spuit. Per injectie wordt 1 milliliter injectievloeistof toegediend. Elke milliliter injectievloeistof bevat 200 milligram certolizumab.

Hoe werkt het?

Certolizumab is een zogenaamde ‘TNF-alfa blokker‘. Dat betekent dat het in ons lichaam een stofje blokkert dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ontstekingen. Het gaat om het stofje ’tumornecrosefactor’, afgekort ‘TNF’.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Certolizumab wordt gebruikt bij aandoeningen waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen onderdelen van het eigen lichaam. Dergelijke aandoeningen worden ‘auto-immuunziekten‘ genoemd.

Certolizumab is officieel geregistreerd voor de volgende auto-immuunziekten:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan certolizumab pegol bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder vermeld.

  • Infecties (zowel bacteriële als virale infecties)
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Huiduitslag
  • Koorts
  • Reacties op injectieplaats

Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals verlaging van het aantal witte bloedcellen (leukopenie). Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van certolizumab pegol.

Verder lezen / Referenties

certolizumab pegol (CDP870, tradename Cimzia)

Scroll naar boven