Somatrogon

Bijgewerkt op 27 november 2023

Wat is somatrogon?

Somatrogon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van groeistoornissen. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Ngenla. Ngenla wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt met een voorgevulde pen direct onder de huid (subcutaan) gespoten. De voorgevulde injectiepennen zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 24 mg en met 60 mg somatrogon.

verpakking somatrogon (Ngenla)
verpakking Ngenla (somatrogon)

Hoe werkt het?

Somatrogon is een zogenaamde somatropine-agonist. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpaginai over somatropine-agonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Somatrogon wordt gebruikt bij de behandeling van achterblijvende groei bij kinderen met een tekort aan groeihormoon (groeihormoondeficientie).

In welke dosering?

De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van het kind. De aanbevolen startdosering voor kinderen van 3 jaar en ouder is eenmaal per week 0,66 mg/kg lichaamsgewicht. De dosering wordt zo nodig aangepast op grond van bijwerkingen, groei van lichaamslengte, lichaamsgewicht, en concentratie van IGF-1 in het bloed.

Het middel wordt onder de huid (subcutaan) toegediend. Dat kan in de buik, het dijbeen, de bil, of de bovenarm. Het wordt aanbevolen de plaats van toediening steeds te wisselen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan somatrogon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, koorts, pijn in de gewrichten, huidreacties op de plaats van injectie, en een traag werkende schildklier (hypothyroïdie). Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder anemie (bloedarmoede) en eosinofilie (verhoogd aantal eosinofiele granulocyten).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Ngenla. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel rapport van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

H01AC08


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Ngenla (somatrogon) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven