Somapacitan

Bijgewerkt op 29 november 2023

Wat is somapacitan?

Somapacitan is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van groeistoornissen. Het wordt op de markt gebracht door Novo Nordisk onder de merknaam Sogroya. Sogroya wordt geleverd als voorgevulde injectiepennen. Het middel wordt eenmaal per week toegediend met een injectie onder de huid (subcutane injectie).

verpakking Sogroya (somapacitan)

Hoe werkt het?

Somapacitan is een zogenaamde groeihormoon-analoog of somatropine-analoog. Het is een kopie van het menselijk groeihormoon dat in een fabriek via biotechnologische technieken wordt gemaakt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Somapacitan vervangt menselijk groeihormoon bij mensen die een tekort aan groeihormoon hebben. Een dergelijke groeihormoontekort (groeihormoondeficientie) leidt tot verschillende symptomen en ziekteverschijnselen, waaronder achterblijvende groei, en ophoping van vetweefsel in de romp.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan somapacitan bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn onder andere duizeligheid, slapeloosheid, pijn in de gewrichten, pijn in de rug, zwelling van de onderbenen, zwelling van de armen, aankomen in gewicht, braken, hoge bloeddruk, een bijnierinsufficientie (slecht werkende bijnieren). Ook kan gebruik van het middel leiden tot afwijkingen in het bloed, zoals bloedarmoede (anemie), en een verhoogd creatinekinase (CK) gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Sogroya. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

H01AC07


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Sogroya (somapacitan) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven