Mecasermine

Bijgewerkt op 27 november 2023

Wat is mecasermine?

Mecasermine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van achterblijvende groei bij kinderen. Het wordt op de markt gebracht door Ipsen Farmaceutica onder de merknaam Increlex. Increlex wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt met een injectie onder de huid (subcutaan) toegediend.

verpakking Increlex (mecasermine) injectievloeistof
verpakking Increlex (mecasermine) injectievloeistof

Hoe werkt het?

Mecasermine is een zogenaamde somatropine-agonist. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over somatropine-agonisten.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mecasermine wordt gebruikt bij de behandeling van kinderen met achterblijvende groei door een tekort aan insulin-like growth factor 1 (IFG1-deficientie).

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van het kind. De aanbevolen dosering is tweemaal per dag 0,04 mg/kg lichaamsgewicht subcutaan (onder de huid) toedienen. De dosering wordt in stappen opgehoogd naar maximaal tweemaal per dag 0,12 mg/kg. De werking wordt beoordeeld door de snelheid van de lengtegroei te meten.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan mecasermine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, oorontsteking, buikpijn, braken, pijn in de gewrichten, pijn in de ledematen, en reactie op de plaats van injectie. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, met name een verlaging van het glucose gehalte (hypoglycemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Increlex. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel rapport van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

H01AC03


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Increlex (mecasermine) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven