Dapagliflozine

Wat is dapagliflozine?

Dapagliflozine is een geneesmiddel tegen suikerziekte. Dergelijke middelen worden antidiabetica genoemd. Dapagliflozine wordt in Nederland op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknaam Forxiga. Forxiga is beschikbaar als omhulde tablet. Er zijn tabletten met 5 mg en met 10 mg dapagliflozine.

Hoe werkt het?

Dapagliflozine is een zogenaamde SGLT2-remmer. Kijk voor informatie over het werkingsmechanisme van dapagliflozine op de webpagina over SGLT2-remmers.

Bij welke aandoeningen?

Dapagliflozine wordt gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (diabetes). Het middel wordt gebruikt bij zowel diabetes type 1 en diabetes type 2. Daarnaast is het ook geregistreerd voor de behandeling van chronisch hartfalen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook dapagliflozine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verlaging van het glucose gehalte in het bloed (hypoglycemie), bij vrouwen ontsteking van vagina en/of vulva (vulvovaginitis), en bij mannen ontsteking van de eikel (balanitis). Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, blaasontsteking, veel plassen, pijn bij plassen, pijn in de rug, en huiduitslag. In het bloed kan het hematocriet verhoogd zijn.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Forxiga. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven