Canagliflozine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is canagliflozine?

Canagliflozine is een medicijn tegen suikerziekte. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Invokana. Invokana wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 100 mg en met 300 mg canagliflozine.


Hoe werkt het?

Canagliflozine is een zogenaamde SGLT2-remmer. Dat betekent dat het de werking van de zogenaamde ‘sodium glucose transporter 2’ (SGLT2) tegengaat. Dat is een structuurtje in de celwand van de nierbuisjes in de nieren. Het zorgt ervoor dat glucose dat in de urine wordt uitgescheiden weer wordt opgenomen in de cellen van de nierbuisjes. Het glucose blijft daardoor aanwezig in het lichaam. Door de werking van SGLT2 te remmen zal minder glucose vanuit de urine worden heropgenomen in de cellen van de nierbuisjes. Er wordt dus meer glucose uitgescheiden via de urine. Het glucose gehalte van het bloed zal daardoor omlaag gaan.


Bij welke aandoeningen?

Canagliflozine wordt gebruikt bij de behandeling van mensen met diabetes type 2.


Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan canagliflozine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Ook kunnen bepaalde complicaties voorkomen, zoals:

Ten slotte kan gebruik van canagliflozine leiden tot afwijkingen in het bloed, zoals:

De hierboven genoemde bijwerkingen en afwijkingen zijn de meest voorkomende. Kijk voor aanvullende informatie in de sectie ‘productinformatie’ van de EPAR van Invokana. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van het Europeen Geneesmiddelen Agentschap (European Medicines Agency).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven