Bijgewerkt op 6 februari 2023 door Simpto.nl
Wat is vericiguat?
Vericiguat is een geneesmiddel tegen hartfalen. Het wordt op de markt gebracht door de firma Bayer onder de merknaam Verquvo. Verquvo wordt geleverd als tabletten. Vericiguat is uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar.
Hoe werkt het?
Vericiguat behoort tot een groep geneesmiddelen die soluble guanylate cyclase stimulatoren, of sGC-stimulatoren, worden genoemd. Dit soort middelen bevorderen de werking van een bepaald enzym. Het gaat om het enzym soluble guanylate cyclase (sGC), ofwel oplosbaar guanylaatcyclase. Dit enzym zit in de gladde spiervezelcellen in de wanden van bloedvaten. sGC speelt een rol bij het ontspannen van deze spiervezeltjes in de wanden van met name slagaders.
Vericiguat bindt aan sGC. Hierdoor wordt de werking van sGC versterkt. Het gevolg is dat de slagaders zich beter kunnen ontspannen. Hierdoor neemt de diameter van deze bloedvaten toe. Het gevolg is dat de druk in de bloedvaten afneemt en het hart makkelijker bloed door de bloedvaten kan pompen. Zo wordt het makkelijker voor mensen met hartfalen om bloed door het lichaam te pompen.
Bij welke aandoeningen?
Vericiguat wordt gebruikt bij de behandeling van mensen met chronisch hartfalen.
Welke dosering?
De aanbevolen aanvangsdosis is eenmaal per dag 2,5 mg. De dosis dient elke twee weken te worden verdubbeld totdat de onderhoudsdosis van eenmaal per dag 10 mg is bereikt. Let op! Uw behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd het advies van uw behandelend arts.
Welke bijwerkingen kan het geven?
Net als andere geneesmiddelen kan vericiguat bijwerkingen geven. De meest gemelde bijwerkingen staan hieronder vermeld.
- lage bloeddruk
- bloedarmoede
- duizeligheid
- hoofdpijn
- misselijkheid
- dyspepsie
- braken
- gastro-oesofageale refluxziekte
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Verquvo.
Verder lezen / Referenties
- PW Armstrong, B Pieske, KJ Anstrom, J Ezekowitz et al, ‘Vericiguat in Patients with Heart Failure and Reduced Ejection Fraction‘, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine van 14 mei 2020; 382: pagina’s 1883-1893.