Riociguat

Bijgewerkt op 4 februari 2023

Wat is riociguat?

Riociguat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een te hoge bloeddruk in de longslagader (pulmonale hypertensie). Het wordt op de markt gebracht door Bayer onder de merknaam Adempas.

Hoe werkt het?

Riociguat behoort tot een groep geneesmiddelen die soluble guanylate cyclase stimulatoren, of sGC-stimulatoren, worden genoemd. Dit soort middelen bevorderen de werking van een bepaald enzym. Het gaat om het enzym soluble guanylate cyclase (sGC), ofwel oplosbaar guanylaatcyclase. Dit enzym speelt een rol bij het ontspannen van spiervezeltjes in de wanden van slagader. Door de werking van sGC te stimuleren kunnen de slagaders zich beter ontspannen. Hierdoor neemt de diameter van deze bloedvaten toe. Het gevolg is dat de druk in de slagaders afneemt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Riociguat wordt gebruikt bij de behandeling van pulmonale hypertensie. Dat is een aandoening waarbij de bloeddruk in de slagaders van de longen verhoogd is.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan riociguat bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lage bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid, diarree, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, verstopte neus, buikpijn, darmverstopping (obstipatie), hartkloppingen en perifeer oedeem.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Adempas. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

C02KX05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven