sGC-stimulatoren

Bijgewerkt op 4 februari 2023

Wat zijn sGC-stimulatoren?

sGC-stimulatoren zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van hartfalen. Ze bevorderen de werking van het enzym soluble guanylate cyclase (sGC).

Welke zijn er?

De onderstaande middelen behoren tot de groep van de sGC-stimulatoren:

Hoe werken ze?

sGC-stimulatoren bevorderen de werking van het enzym sGC (soluble guanylate cyclase). Dit enzym wordt geactiveerd door het stofje NO (nitric oxide). Door activering van sGC worden de spiertjes in de wand van de grote slagaders slapper. De slagaders worden daardoor wijder. Het gevolg is dat de bloeddruk afneemt. Omdat het hart tegen een lagere druk in hoeft te pompen kan het makkelijker z’n werk doen.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

sGC-stimulatoren worden gebruikt om bij de behandeling van hartfalen (vericiguat), en bij de behandeling van pulmonale hypertensie (riociguat).

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Vanwege hun werkingsmechanismen kunnen sGC-stimulatoren een verlaging van de bloeddruk veroorzaken. Dit kan leiden tot een te lage bloeddruk (hypotensie), met als mogelijk gevolg duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. Kijk voor meer informatie over bijwerkingen op de webpagina’s over de afzonderlijke middelen.

Engelse vertaling

soluble guanylate cyclase stimulators, sGC-stimulators

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven