Tretinoïne

Bijgewerkt op 20 januari 2023

Wat is tretinoïne?

Tretinoïne is een geneesmiddel dat op de markt wordt gebracht in verschillende toedieningsvormen. Als crème wordt het geleverd onder de merknaam Acid A Vit. Acid A Vit wordt gebruikt voor de behandeling van acne. Naast Acid A Vit zijn ook een merkloze crème en een merkloze oplossing met tretinoïne beschikbaar voor behandeling van acne.

Naast behandeling van acne wordt tretinoïne ook gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van leukemie. Voor deze indicatie wordt het op de markt gebracht onder de merknaam Vesanoid. Vesanoid wordt geleverd als capsules. Eén capsule Vesanoid bevat 10 mg van de werkzame stof.

verpakking Vesanoid (tretinoïne tabletten)
verpakking Vesanoid (tretinoïne tabletten) – bron: Xediton.com

Hoe werkt het?

De werking van tretinoïne tegen acne is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk vermindert het het samenklitten van epitheelcellen in haarzakjes. Hierdoor zal minder snel verstopping van haarzakjes optreden. Verstopping van haarzakjes kan aanleiding geven tot het ontstaan van een ontsteking, met als gevolg puisten en meëeters (comedonen).

Bij de behandeling van leukemie zorgt tretinoïne voor snellere rijping van witte bloedcellen. Naarmate de witte bloedcellen (granulocyten) rijper zijn verliezen ze de neiging om zich te delen.

Bij welke aandoeningen?

De crème wordt gebruikt bij de behandeling van:

De capsules worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van leukemie. Het gaat om een vorm van leukemie die acute promyelocyten leukemie wordt genoemd.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook dit middel bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen bij gebruik van tretinoïne creme zijn:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Acid A Vit.

De meest voorkomende bijwerkingen bij gebruik van de capsules zijn:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Vesanoid.

Engelse vertaling

tretinoin

Duitse vertaling

Tretinoin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven