Isotretinoïne

Bijgewerkt op 20 januari 2023 door Simpto.nl

Wat is isotretinoïne?

Isotretinoïne is een geneesmiddel tegen acne. Vanwege de bijwerkingen van het middel wordt het alleen voorgeschreven als andere middelen niet of onvoldoende helpen.

Isotretinoïne werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Roaccutane. Omdat het octrooi op isotretinoïne inmiddels verlopen is zijn er momenteel generieke (merkloze) versies van het product op de markt.

Isotretinoïne wordt op de markt gebracht in de vorm van zachte capsules (‘softgels’). Er zijn capsules met 10 mg en met 20 mg isotretinoïne.

Hoe werkt isotretinoïne?

Isotretinoïne gaat op verschillende manieren de vorming van puistjes tegen. Ten eerste vermindert isotretinoïne de afscheiding van talg door de talgklieren. Dit helpt de vermenigvuldiging van bacteriën tegen te gaan. Ook remt isotretinoïne de ontstekingsreactie in de huid.

Welke bijwerkingen kan isotretinoïne geven?

Net als andere medicijnen kan isotretinoïne bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van isotretinoïne.

Isotretinoïne en zwangerschap

Isotretinoïne is een teratogene stof. Dat betekent dat het, bij gebruik door zwangeren, afwijkingen kan geven bij het ongeboren kind. Daarom mogen zwangere vrouwen het middel niet gebruiken. Ook moeten vrouwen in de vruchtbare leeftijd die het middel gebruiken ervoor zorgen dat ze niet zwanger raken.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 december 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 december 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven