Isotretinoïne

Bijgewerkt op 19 december 2023

Wat is isotretinoïne?

Isotretinoïne is een geneesmiddel tegen acne. Vanwege de bijwerkingen van het middel wordt het alleen voorgeschreven als andere middelen niet of onvoldoende helpen.

Isotretinoïne werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Roaccutane. Omdat het octrooi op isotretinoïne inmiddels verlopen is zijn er momenteel generieke (merkloze) versies van het product op de markt.

Isotretinoïne wordt op de markt gebracht in de vorm van zachte capsules (‘softgels’). Er zijn capsules met 10 mg en met 20 mg isotretinoïne.

Hoe werkt het?

Isotretinoïne gaat op verschillende manieren de vorming van puistjes tegen. Ten eerste vermindert isotretinoïne de afscheiding van talg door de talgklieren. Dit helpt de vermenigvuldiging van bacteriën tegen te gaan. Ook remt isotretinoïne de ontstekingsreactie in de huid.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan isotretinoïne bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van isotretinoïne.

Isotretinoïne en zwangerschap

Isotretinoïne is een teratogene stof. Dat betekent dat het, bij gebruik door zwangeren, afwijkingen kan geven bij het ongeboren kind. Daarom mogen zwangere vrouwen het middel niet gebruiken. Ook moeten vrouwen in de vruchtbare leeftijd die het middel gebruiken ervoor zorgen dat ze niet zwanger raken.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van isotretinoïne vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven