Bexaroteen

Bijgewerkt op 20 januari 2023

Wat is bexaroteen?

Bexaroteen is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van lymfeklierkanker (lymfoom). Het wordt op de markt gebracht door de firma Eisai onder de merknaam Targretin. Targretin wordt geleverd als capsule. Elke capsule bevat 75 milligram bexaroteen.

Bij welke aandoeningen?

Bexaroteen wordt gebruikt bij de behandeling van cutaan T-cellymfoom (CTCL).

Welke dosering?

De juiste begindosering wordt bepaald op basis van het geschatte lichaamsoppervlak. De dosering verschilt daardoor van patiënt tot patiënt. Aanbevolen wordt een begindosering van eenmaal per dag 300 mg/m² lichaamsoppervlak. Later kan de dosering eventueel worden opgehoogd. De capsules dienen te worden ingenomen tijdens de maaltijd en in het geheel (zonder kauwen) worden doorgeslikt.

Welke bijwerkingen geeft het?

Bexaroteen kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, jeuk, huiduitslag, blaarvorming, misselijkheid, braken, buikpijn, droge mond, diarree, aankomen in gewicht, slapeloosheid, droge ogen, duizeligheid en winderigheid. Ook leidt gebruik van het middel regelmatig tot een verminderde werking van de schildklier (hypothyreoïdie).

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verhoogd cholesterol gehalte (hypercholesterolemie), een verhoogd triglyceride gehalte (hypertriglyceridemie) en een verlaging van het aantal witte bloedcellen (leukopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Targretin. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Engelse vertaling

cutaneous T cell lymphoma, CTCL

ATC-code

L01XF03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven