Acitretine

Bijgewerkt op 20 januari 2023

Wat is acitretine?

Acitretine is een geneesmiddel tegen psoriasis. Het wordt op de markt gebracht door Aurobindo Pharma onder de merknaam Neotigason. Neotigason wordt geleverd als capsule. Er zijn capsules met 10 mg en met 25 mg acitretine. Behalve Neotigason zijn er ook merkloze (generieke) geneesmiddelen die acitretine bevatten.

verpakking Neotigason (acitretine)
verpakking Neotigason (acitretine) capsules

Hoe werkt het?

Acitretine behoort tot een groep geneesmiddelen die retinoïden worden genoemd. Ze worden ook wel vitamine A-derivaten genoemd omdat ze van vitamine A (retinol) afgeleid zijn. Dit soort middelen gaat de vermenigvuldiging van keratinocyten (hoorncellen) in de huid tegen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Acitretine wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van psoriasis, zoals ‘gewone’ psoriasis (psoriasis vulgaris), palmoplantaire psoriasis en erytrodermatische psoriasis. Daarnaast wordt het gebruikt bij vormen van vissenschubziekte (ichtyose). Hoewel het er niet voor geregistreerd is wordt het middel soms ook voorgeschreven aan mensen met contacteczeem.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan acitretine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn droge ogen, droge mond, droge lippen, schilferende huid, ontsteking van het mondslijmvlies (mucositis, stomatitis), ontstoken lippen (cheilitis), neusslijmvliesontsteking (rinitis), dorst en haaruitval. Verder kunnen ook algemene klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, spierpijn, pijnlijke gewrichten, misselijkheid, braken, buikpijn en diarree.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, waaronder een verhoogd cholesterol gehalte, een verhoogd triglyceriden gehalte, een verhoogd alkalische fosfatase gehalte, een verhoogd urinezuur gehalte, een verhoogd ALAT gehalte en een verhoogd ASAT gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de bijsluiter van Neotigason.

ATC-code

D05BB02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven