Tucatinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is tucatinib?

Tucatinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Het wordt op de markt gebracht door Seagen onder de merknaam Tukysa. Tukysa wordt geleverd als omhulde tablet. De tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 50 mg en met 150 mg tucatinib.

Hoe werkt het?

Tucatinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Tucatinib wordt gebruikt voor de behandeling van een bepaalde vorm van borstkanker, namelijk HER2-positief mammacarcinoom.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is tweemaal per dag 300 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om de dosering aan te passen. Volg altijd de adviezen van de behandelend arts op. De tabletten dienen in hun geheel te worden doorgeslikt met water. Neem de tabletten in met een tussenpoze van ongeveer 12 uur.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankergeneesmiddelen kan tucatinib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, stomatitis (mondslijmvliesontsteking), bloedneus, afvallen, gewrichtsklachten, huiduitslag, jeuk, vervellen en rode verkleuring van de huid (erytheem). Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een verhoging van het bilirubine gehalte. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Tukysa. EPAR is een afkorting van European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (European Medicines Agency, EMA).

ATC-code

L01EH03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven