Trametinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is trametinib?

Trametinib is een geneesmiddel tegen melanoom. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Mekinist. Mekinist wordt geleverd als tabletten. Er zijn tabletten met 0,5 mg en met 2 mg trametinib. Mekinist wordt in Nederland op de markt gebracht door Novartis. Op den duur kan gebruik van dit middel leiden tot resistentie. Het middel wordt dan onwerkzaam. Om dit tegen te gaan wordt het vaak voorgeschreven in combinatie met dabrafenib (Tafinlar).

verpakking Mekinist (trametinib) 2 mg tabletten
verpakking Mekinist (trametinib) 2 mg tabletten – bron: A Kolbjorn

Hoe werkt het?

Trametinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Dat betekent dat het de werking van het enzym proteïnekinase tegengaat. Dat is van belang bij bepaalde vormen van kanker waarbij dit soort enzymen overactief zijn. Bepaalde vormen van melanoom worden veroorzaakt door een afwijking in het DNA van de cellen. Het gaat om de zogenaamde BRAF V600-mutatie. Dat is een afwijking van een stukje DNA dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van het zogenaamde BRAF-eiwit. Door de afwijking in het stukje DNA wordt het BRAF-eiwit veel actiever dan normaal. Dit leidt tot het ongebreideld vermenigvuldigen van cellen. Trametinib gaat de werking van dit afwijkende BRAF-eiwit tegen.

Bij welke aandoeningen?

Trametinib wordt gebruikt voor de behandeling van melanoom. Het gaat om melanomen die niet geopereerd kunnen worden (inoperabel melanoom). Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van uitgezaaid (gemetastaseerd) melanoom met een zogenaamde BRAF V600-mutatie bij volwassenen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan trametinib bijwerkingen veroorzaken. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven