Temsirolimus

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is temsirolimus?

Temsirolimus is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Torisel.

Torisel wordt geleverd als concentraat voor infusievloeistof. Na oplossing van het concentraat bevat de infusievloeistof 25 milligram temsirolimus per milliliter infusievloeistof.

verpakking Torisel (temsirolimus)
verpakking Torisel (temsirolimus) – bron: Pfizer

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Temsirolimus wordt gebruikt bij de behandeling van uitgezaaide niercelkanker (gemetastaseerd niercelcarcinoom). Ook wordt het gebruikt bij de behandeling van mantelcellymfoom.

Hoe werkt temsirolimus?

Temsirolimus is een zogenaamde ‘proteïnekinase remmer’. Het remt een stofje dat ‘mTOR’ wordt genoemd. mTOR staat voor ‘mammalian target of rapamycin’. Het is een enzym dat in cellen zit en een rol speelt bij de productie van bepaalde eiwitten in de cel. Dergelijke enzymen worden ‘proteïnekinasen’ genoemd. De eiwitten spelen een belangrijke rol bij de vermenigvuldiging van de cel en voor groei van het weefsel waar de cel onderdeel van uitmaakt. Door mTOR te remmen zal de vermenigvuldiging van deze cellen worden tegengegaan. Op die manier kan de vermenigvuldiging van kankercellen worden gestopt.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermedicijnen kan temsirolimus vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bijvoorbeeld:

Kijk voor aanvullende informatie in de EPAR van temsirolimus. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven