Sorafenib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is sorafenib?

Sorafenib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van levercelkanker. Het wordt verkocht door Bayer onder de merknaam Nexavar. Nexavar wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 200 mg sorafenib.

Hoe werkt het?

Sorafenib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Dat betekent dat het de werking van een bepaalde stofje in het lichaam tegengaat. Het betreffende stofje speelt een belangrijke rol bij de groei en vermenigvuldiging van cellen in het lichaam. Aangezien kankercellen zich heel snel vermenigvuldigen zijn zij met name afhankelijk van deze proteïnekinases. Door proteïnekinases te remmen zullen kankercellen daar het meeste nadeel van ondervinden voor wat betreft groei en vermenigvuldiging.

Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Voor welke indicaties?

Sorafenib wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende vormen van kanker. Het gaat om levercelkanker, niercelkanker en schildklierkanker.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is tweemaal per dag 400 mg. De behandeling wordt voortgezet totdat het gezwel niet meer kleiner wordt of totdat ernstige bijwerkingen optreden.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan sorafenib vervelende bijwerkingen geven. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, koorts, verlies van eetlust, misselijkheid, braken, diarree, darmverstopping, haaruitval, hoge bloeddruk, hoofdpijn, gewrichtspijn, afvallen, impotentie,rode verkleuring van de huid en droge huid. Minder voorkomende bijwerkingen zijn droge mond, pijnlijke tong (glossodynie), heesheid, depressiviteit en zich zwak voelen.

Verder kunnen ook complicaties optreden, zoals hand-voetsyndroom, plaveiselcelkanker, perifere neuropathie, acne en slijmvliesontsteking in de mond (stomatitis). Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bloedarmoede, leukopenie (afname aantal witte bloedcellen), trombocytopenie (afname van het aantal bloedplaatjes), verhoogd lipase gehalte, verhoogd amylase gehalte en hypocalciëmie (verlaagd calcium gehalte).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Nexavar. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XE05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven