Ribociclib

Bijgewerkt op 19 augustus 2023

Wat is ribociclib?

Ribociclib is een antikankermiddel. Het wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Het middel wordt verkocht onder de merknaam Kisqali. Kisqali is beschikbaar als tablet. Elke tablet bevat 200 milligram ribociclib.

verpakking ribociclib (Kisqali) – bron: drugdevelopment-technology.com

Hoe werkt het?

Ribociclib is een zogenaamde proteïnekinase-remmer. Proteïnekinase-remmers zijn geneesmiddelen die de werking van bepaalde enzymen in de cel tegengaan. In het geval van ribociclib gaat het om zogenaamde ‘cyclin-dependent kinase’, of CDK. Ribociclib wordt daarom ook wel een CDK-remmer genoemd, net als palbociclib (merknaam: Ibrance). CDK speelt een belangrijke rol bij het delen van cellen, zoals dat vooral ook bij kankercellen gebeurt. Door CDK te remmen wordt celdeling van kankercellen tegengegaan.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ribociclib wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde typen lokaal uitgebreide of uitgezaaide borstkanker. Het gaat dan om borstkanker die hormoon-gevoelig is maar geen HER2-receptoren bevat. Artsen praten dan over ‘HR-positief, HER2-negatief mammacarcinoom’.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermiddelen kan ribociclib veel bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Ook in het bloed komen vaak afwijkingen voor, zoals:

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van ribociclib. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van ribociclib (Kisqali) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Scroll naar boven