Ponatinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is ponatinib?

Ponatinib is een geneesmiddel tegen bloedkanker (leukemie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Iclusig door Incyte Biosciences. Iclusig wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten in drie sterktes, namelijk met 15 mg, 30 mg en 45 mg van de werkzame stof.

verpakking Iclusig (ponatinib) 45 mg tabletten
verpakking Iclusig (ponatinib) 45 mg tabletten – bron: Indiamart

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van ponatinib.

Hoe werkt het?

Ponatinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Dat betekent dat het middel bepaalde stofjes in het lichaam die de groei van kankercellen bevorderen tegenwerkt. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme van dit soort middelen op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Bij welke aandoening?

Iclusig wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van leukemie (bloedkanker). Het gaat om chronische myeloïde leukemie en acute lymfoblastische leukemie.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis is eenmaal per dag 45 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van deze aanbevolen dosering af te wijken. De tablet moet in z’n geheel worden ingenomen. Dus niet breken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan ook ponatinib vervelende bijwerkingen veoorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, duizeligheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, darmverstopping, hoesten, kortademigheid, slapeloosheid, spierpijn, pijnlijke gewrichten en zich zwak voelen.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden. Voorbeelden zijn trombocytopenie (afname aantal bloedplaatjes), leukopenie (afname van het aantal witte bloedcellen) en anemie (bloedarmoede).

Verder kan gebruik van ponatinib leiden tot een heel scala aan complicaties, waaronder angina pectoris, hartaanval, boezemfibrilleren, migraine, longembolie en longontsteking. Ook kan het zogenaamde tumorlysissyndroom optreden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Iclusig. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XE24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven