Pazopanib

Wat is pazopanib?

Pazopanib is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Votrient. Votrient wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 200 milligram en met 400 milligram pazopanib.

Hoe werkt het?

Pazopanib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer.

Bij welke aandoeningen?

Pazopanib wordt gebruikt bij bepaalde vormen van kanker. Het gaat om niercelkanker (niercelcarcinoom) en weke-delensarcoom.

Welke dosering?

De aanbevolen onderhoudsdosering is eenmaal daags 800 milligram. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan pazopanib vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoge bloeddruk, misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust, buikpijn, hoofdpijn, moeheid, veranderde smaak, haaruitval en huiduitslag. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn bloedneus, trombose, opvliegers, overmatig blozen, duizeligheid, slapeloosheid, droge mond, spierpijn en lusteloosheid.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals verhoging van de leverenzymen ALAT en ASAT, verhoog creatinine gehalte, verhoogd ureum gehalte, verhoogd TSH gehalte en een verlaagd fosfaat gehalte (hypofosfatemie). In de urine kan het eiwit gehalte verhoogd zijn (proteïnurie).

ATC-code

L01XE11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven