Osimertinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is osimertinib?

Osimertinib is een geneesmiddel tegen kanker. Het wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaald type longkanker. Osimertinib wordt op de markt gebracht onder de merknaam Tagrisso. Tagrisso is beschikbaar als omhulde tablet. Er zijn tabletten met 40 mg en met 80 mg osimertinib. Dit artikel gaat over werkingsmechanisme, indicaties en bijwerkingen van osimertinib.

verpakking Tagrisso (osimertinib) 80 mg tabletten
verpakking Tagrisso (osimertinib) 80 mg tabletten

Hoe werkt het?

Epidermale groeifactor is een stofje dat een rol speelt bij de groei van tumorcellen. Osimertinib remt dit stofje.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Osimertinib wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaald type niet-kleincellige longkanker.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermiddelen kan osimertinib vervelende bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Ook komen regelmatig afwijkingen in het bloed voor, zoals:


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van osimertinib vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

2 gedachten over “Osimertinib”

  1. Ik gebruik tagrisso nu 3 jaar en heb het idee dat ik daardoor botontkalking heb gekregen. Ik heb inmiddels 6 ingezakte ruggenwerveld. Heeft iemand ook deze ervaring ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven