Neratinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is neratinib?

Neratinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van borstkanker. Het wordt op de markt gebracht door Pierre Fabre onder de merknaam Nerlynx. Nerlynx wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 40 mg neratinib.

Hoe werkt het?

Neratinib behoort tot een groep geneesmiddelen die proteïnekinaseremmers genoemd wordt.

Bij welke aandoeningen?

Neratinib wordt gebruikt voor de behandeling van een bepaalde vorm van borstkanker. Het gaat om hormoonreceptorpositieve HER-positieve borstkanker.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 240 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankergeneesmiddelen kan neratinib vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn diarree, misselijkheid, braken, huiduitslag, moeheid, verminderde eetlust, spiersamentrekking (spierspasme) en mondslijmvliesontsteking. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder verhoging van het ALAT, verhoging van het ASAT en verhoging van het creatinine gehalte. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Nerlynx. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het EMA (European Medicines Agency).

ATC-code

L01EH02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven