Lenvatinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is lenvatinib?

Lenvatinib is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker. Het wordt voorgeschreven bij de behandeling van bepaalde vormen van nierkanker (niercelcarcinoom) en schildklierkanker.

Lenvatinib wordt in Nederland op de markt gebracht door de firma Eisai. Het wordt verkocht onder de merknamen Kisplyx en Lenvima. Kisplyx wordt gebruikt voor de behandeling van nierkanker. Lenvima wordt gebruikt voor de behandeling van schildklierkanker.

Lenvima (lenvatinib) capsules
verpakking Lenvima capsules

Zowel Kisplyx als Lenvima wordt geleverd als capsules. Er zijn capsules met 4 mg en capsules met 10 mg lenvatinib.

Werking

Lenvatinib is een zogenaamde ‘proteïnekinaseremmer’. Dat betekent dat het bepaalde stofjes tegenwerkt die een belangrijke rol spelen bij de groei van kankercellen.

Toepassingen

Kisplyx wordt gebruikt voor de behandeling van niercelkanker (niercelcarcinoom). Het wordt meestal gebruikt tezamen met het middel everolimus.

Lenvima wordt gebruikt voor de behandeling van schildklierkanker (schildkliercarcinoom). Het gaat dan om kanker van de schildklier die niet goed reageert op behandeling met radioactief jodium.

Bijwerkingen

Lenvatinib kan net als andere geneesmiddelen bijwerkingen veroorzaken. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie over Lenvima verwijzen wij naar een document van de europese gezondheidsautoriteiten over dit product. Voor Tisplyx klik HIER.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 december 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 23 december 2017

Scroll naar boven