Lapatinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is lapatinib?

Lapatinib is een geneesmiddel tegen borstkanker. Het wordt alleen gebruikt bij bepaalde vormen van borstkanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Tyverb. Tyverb wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 250 mg lapatinib.

Hoe werkt het?

Lapatinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Dat is een middel dat een bepaald stofje in het lichaam, dat de groei van kankercellen stimuleert, remt. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Voor welke indicaties?

Tyverb wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker (mammacarcinoom) met HER2-overexpressie.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 4-6 tabletten, afhankelijk van welke andere middelen worden voorgeschreven. Lapatinib wordt meestal gebruikt in combinatie met capecitabine, trastuzumab of een aromataseremmer. De totale dagelijkse dosering dient in één keer te worden ingenomen. Dus niet verdelen over de dag. De tabletten moeten verder minimaal één uur vóór of één uur na de maaltijd worden ingenomen. Tijdens de behandeling mag geen grapefruitsap gebruikt worden. Dit kan namelijk invloed hebben op de bloedspiegel van het middel.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan lapatinib bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, moeheid, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, darmverstopping (obstipatie), vol gevoel in de buik, winderigheid (flatulentie), afname van de eetlust, huiduitslag, jeuk, droge huid, pijn in de rug en ledematen en zich zwak voelen. Ook kunnen complicatie optreden, zoals hand-voetsyndroom en stomatitis.

Voor aanvullende informatie over bijwerkingen en contra-indicaties verwijzen wij naar de EPAR van Tyverb. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XE07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven