Imatinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is imatinib?

Imatinib is een geneesmiddel tegen bloedkanker (leukemie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Glivec. Glivec is beschikbaar als capsule en als tablet. De capsules bevatten 100 mg imatinib per stuk. De tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 100 mg en met 400 mg imatinib. Er zijn ook merkloze versies van dit middel beschikbaar.

verpakking Glivec (imatinib) tabletten
verpakking Glivec (imatinib) tabletten – bron: Pharma

Hoe werkt het?

Imatinib remt een bepaald enzym. Dit enzym wordt Bcr-Abl tyrosine-kinase genoemd. Het speelt een belangrijke rol in het vermenigvuldigen van bepaalde kankercellen. Door dit enzym te remmen kunnen de betreffende kankercellen zich niet meer vermenigvuldigen.


Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Imatinib wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van leukemie. Het gaat dan om chronische myeloïde leukemie (CML) en acute lymfatische leukemie (ALL). Daarnaast wordt het middel soms gebruikt bij de behandeling van gastro-intestinale stromaceltumoren (GIST), hypereosinofiel syndroom, dermatofibrosarcoma protuberans, chronische eosinofiele leukemie, systemische mastocytose en myelodysplastisch syndroom.


Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermiddelen kan imatinib vervelende bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij naar de bijsluiter van imatinib.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven