Idelalisib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is idelalisib?

Idelalisib is een geneesmiddel tegen leukemie (bloedkanker). Het wordt op de markt gebracht door Gilead Sciences onder de merknaam Zydelig. Zydelig wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met 100 mg en met 150 mg idelalisib.

verpakking Zydelig (idelalisib) 100 mg tabletten
verpakking Zydelig (idelalisib) 100 mg tabletten – bron: Zydelig.com

Hoe werkt het?

Idelalisib behoort tot een groep geneesmiddelen die proteïnekinaseremmers wordt genoemd. Deze middelen remmen stofjes (proteïnekinases) die een rol spelen bij de groei van kankergezwellen. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Bij welke aandoeningen?

Idelalisib wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde vormen van bloedkanker (leukemie) en lymfeklierkanker (maligne lymfoom). Het gaat om chronische lymfatische leukemie (CLL) en om het zogenaamde folliculair lymfoom.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is tweemaal per dag 150 mg. De behandeling wordt voortgezet totdat het middel niet meer werkzaam lijkt te zijn of totdat ernstige bijwerkingen optreden. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. De tabletten dienen in het geheel (dus zonder kauwen) te worden ingenomen.

Welke bijwerkingen?

Net als andere antikankermedicijnen kan idelalisib vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, diarree en huiduitslag. Gebruik van het middel kan ook tot verschillende complicaties leiden, zoals bijvoorbeeld opportunistische infecties en pneumonitis. Verder kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bijvoorbeeld een afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de EPAR van Zydelig. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XX47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven