Gefitinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is gefitinib?

Gefitinib is een geneesmiddel tegen longkanker. Het wordt op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknaam Iressa. Iressa wordt geleverd als tablet. Elke tablet Iressa bevat 250 milligram gefitinib.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van gefitinib.

verpakking Iressa (gifetinib) 250 mg tabletten
verpakking Iressa (gifetinib) 250 mg tabletten – bron: hospitalsuppliers

Hoe werkt het?

Gefitinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer.

Bij welke aandoeningen?

Gefitinib wordt gebruikt bij de bepaalde vormen van longkanker. Het gaat om het zogenaamde niet-kleincellig longcarcinoom. Deze vorm van longkanker wordt ook wel aangeduid met ‘NSCLC’. Dat is de engelse afkorting van Non-Small-Cell Lung Carcinoma.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal daags 250 milligram. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Geadviseerd wordt om de tablet in z’n geheel in te nemen met water, en bij voorkeur elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip. Als je moeite hebt met het doorslikken van de gehele tablet kan deze in koolzuurhoudend water worden opgelost (goed roeren). Het kan tot 20 minuten duren voordat de tablet uiteen is gevallen. Na inname nog een half glas water innemen om restjes weg te spoelen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan gefitinib vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree, zich zwak voelen, droge huid, ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis), kloofjes aan de huid, rode huiduitslag en jeuk. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn bloedneus, blauwe plekken, koorts, uitdroging, droge mond en haartuival. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verhoogd creatinine gehalte en een verhoogd bilirubine gehalte. In de urine kan het eiwitgehalte verhoogd zijn.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Iressa.

ATC-code

L01XE02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven