Everolimus

Bijgewerkt op 20 maart 2024

Wat is everolimus?

Everolimus is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Daarnaast wordt het ook gebruikt ter voorkoming van orgaanafstoting na orgaantransplantatie. Everolimus wordt onder verschillende merknamen op de markt gebracht, namelijk Afinitor, Certican en Votubia.

Afinitor is beschikbaar als tablet. Er zijn tabletten met 2,5 mg, 5 mg en 10 mg van de werkzame stof. Votubia is beschikbaar als tabletten en dispergeerbare tabletten. De tabletten zijn beschikbaar met 2,5 mg, 5 mg en 10 mg everolimus. De dispergeerbare tabletten zijn beschikbaar met 2 mg, 3 mg en 5 mg van de werkzame stof. Certican is beschikbaar als tablet en als dispergeerbare tablet. De tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 0,25 mg en met 0,75 mg everolimus. De dispergeerbare tablet is beschikbaar in een dosering van 0,25 mg.

Hoe werkt het?

Everolimus is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Dat betekent dat het bepaalde stofjes tegenwerkt die een belangrijke rol spelen bij de groei van kankercellen.

Bij welke aandoeningen?

Afinitor wordt gebruikt bij de behandeling van niercelkanker, borstkanker en bepaalde neuro-endocriene tumoren.

Votubia wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde hersentumoren en angiomyolipoom van de nier (renaal angiomolipoom).

Certican wordt voorgeschreven aan mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad, zoals niertransplantatie, levertransplantatie of harttransplantatie. Het middel helpt afstoting van het getransplanteerde orgaan (’transplantaat’) voorkomen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan everolimus vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, moeheid, hoofdpijn, diarree, zich zwak voelen, afvallen, veranderde smaak, bloedneus en hoesten. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn huidafwijkingen, slapeloosheid, overgeven, pijn in de mond, slijmvliesontsteking in de mond (stomatitis) en koorts. Een veel voorkomende complicatie is longontsteking (pneumonie).

Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals een verhoogd cholesterol gehalte, afname van het aantal witte bloedcellen en afname van het aantal bloedplaatjes.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van Votubia. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XE10


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van everolimus vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven