Erlotinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is erlotinib?

Erlotinib is een geneesmiddel tegen longkanker en alvleesklierkanker. Het wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam Tarceva. Tarceva wordt geleverd als omhulde tabletten. Er zijn tabletten in drie sterktes: 25 mg, 100 mg en 150 mg.

verpakking Tarceva (erlotinib) tabletten 150 mg
verpakking Tarceva (erlotinib) tabletten 150 mg – bron: Lebenspillen.org

Hoe werkt het?

Erlotinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Het gaat de werking van het stofje EGFR tegen. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Welke indicaties zijn er?

Erlotinib wordt gebruikt bij de behandeling van gevorderd of uitgezaaid niet-kleincellige longkanker. Het gaat dan om niet-kleincellig longcarcinoom met een bepaalde afwijking in het DNA, de zogenaamde EGFR-activerende mutaties.

Verder wordt het middel gebruikt bij de behandeling van alvleesklierkanker (pancreascarcinoom). Voor deze toepassing wordt het vaak gebruikt in combinatie met gemcitabine.

Welke dosering?

De behandelend arts kan redenen hebben om af te wijken van de aanbevolen dosering. Geadviseerd wordt de tabletten ten minste één uur vóór of twee uur ná de maaltijd in te nemen met water.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere antikankermedicijnen kan erlotinib vervelende bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, vermoeidheid, kortademigheid, hoesten, huiduitslag, droge huid, jeuk, ontsteking van het mondslijmvlies, bloedneus en puistjes op de huid.

Ook kunnen complicaties voorkomen, zoals ontsteking van het bindvlies van het oog (conjunctivitis), ontsteking van het hoornvlies (keratitis), maagbloeding en slecht werkende nieren. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals verhoogde leverenzymen en een verhoogd bilirubine gehalte.

Kijk voor uitgebreide informatie in de EPAR van Tarceva. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XE03

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven