Duvelisib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is duvelisib?

Duvelisib is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van bloedkanker en lymfeklierkanker. Het middel wordt op de markt gebracht door Verastem onder de merknaam Copiktra. Copiktra wordt geleverd als capsule. De capsules zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 15 mg en met 25 mg duvelisib.

Hoe werkt het?

Duvelisib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Duvelisib wordt gebruikt bij de behandeling van chronische lymfatische leukemie (CLL) en de behandeling van folliculair lymfoom.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosering is tweemaal per dag 25 mg. De capsules dienen in hun geheel te worden ingenomen. Dus niet op kauwen en niet openmaken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan duvelisib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, obstipatie, diarree, buikpijn, luchtweginfecties, kortademigheid, hoesten, moeheid, koorts, spierpijn, gewrichtspijn, huiduitslag, geen trek in eten, hoofdpijn en jeuk. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder bloedarmoede (anemie), trombocyopenie (afname van het aantal bloedplaatjes) en neutropenie (afname van het aantal neutrofiele granulocyten). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Copiktra. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteit EMA (European Medicines Agency).

ATC-code

L01EM04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven