Dasatinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is dasatinib?

Dasatinib is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van bloedkanker (leukemie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Sprycel. Sprycel is beschikbaar als tablet. Er zijn vier sterktes, met respectievelijk 20 mg, 50 mg, 70 mg, 80 mg, 100 mg en 140 mg van de actieve stof.

verpakking Sprycel (dasatinib) 70 mg tabletten
verpakking Sprycel (dasatinib) 70 mg tabletten

Bij welke aandoeningen?

Dit middel wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van acute lymfatische leukemie (ALL) en chronische myeloïde leukemie (CML). Het gaat om vormen van ALL en CML die Philadelphia chromosoom-positief (Ph+) zijn. Soms wordt het gebruikt bij de behandeling van hypereosinofiel syndroom.

Hoe werkt het?

Dasatinib is een zogenaamde ‘kinase-remmer’. Dat betekent dat het de werking van bepaalde enzymen in het lichaam tegengaat.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan dasatinib bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Veel bijwerkingen worden veroorzaakt doordat het middel de vorming van bloedcellen in het beenmerg aantast. Dat kan tot allerlei afwijkingen in het bloed leiden, zoals:

Een ernstige complicatie die kan optreden bij mensen die worden behandeld met dasatinib is pulmonale hypertensie.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van Sprycel. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 7 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven