Dacomitinib

Bijgewerkt op 6 mei 2023

Wat is dacomitinib?

Dacomitinib is een geneesmiddel tegen longkanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Vizimpro. Vizimpro wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten in drie sterktes, namelijk met 15 mg, 30 mg en 45 mg dacomitinib.

Hoe werkt het?

Dacomitinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Bij welke aandoeningen?

Dacotinib wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaald type longkanker. Het gaat om het niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) met epidermale groeifactorreceptor (EGFR)-activerende mutaties.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal daags 45 mg. De behandeling wordt over het algemeen voortgezet totdat de longkanker niet meer reageert op de behandeling of totdat ernstige bijwerkingen optreden. De tabletten dienen in z’n geheel te worden ingenomen, en iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan dacomitinib vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis), droge mond, droge huid, kloofjes van de huid en andere huidafwijkingen, hand-voetsyndroom, moeheid, zich zwak voelen, verminderde eetlust, afvallen en alopecia (haaruitval). Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bijvoorbeeld een verlaging van het kalium gehalte in het bloed (hypokaliëmie).

ATC-code

L01XE47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven