Cobimetinib

Wat is cobimetinib?

Cobimetinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van melanoom. Het wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam Cotellic. Cotellic wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 20 mg cobimetinib. Het middel wordt gebruikt in combinatie met vemurafenib (merknaam: Zelboraf).

verpakking Cotellic (cobimetinib) 20 mg tabletten
verpakking Cotellic (cobimetinib) 20 mg tabletten

Hoe werkt het?

Cobimetinib is een zogenaamde proteïnekinaseremmer. Dat betekent dat het bepaalde stofjes remt, namelijk zogenaamde proteïne kinases. Deze proteïne kinases spelen een belangrijke rol spelen bij de groei van het melanoom. Door de werking van de proteïne kinases tegen te gaan wordt de groei van het melanoom geremd. Kijk voor informatie over het werkingsmechanisme van dit middel op de webpagina over proteïnekinaseremmers.

Bij welke aandoening?

Cobimetinib wordt gebruikt voor de behandeling van maligne melanoom van de huid, en dan speciaal melanoom met een BRAF V600-mutatie.

Welke dosering?

Dit middel wordt gebruikt in periodes van 28 dagen. Gedurende de eerste 21 dagen van de cyclus wordt aanbevolen om eenmaal per dag 60 mg te gebruiken. Vervolgens wordt gedurende de resterende 7 dagen de behandeling gestaakt. Vervolgens begint weer een nieuwe cyclus. Cobimetinib wordt gebruikt in combinatie met het middel vemurafenib. De behandeling wordt voorgezet totdat deze niet meer werkzaam is of onaanvaardbare bijwerkingen veroorzaakt. De tabletten dienen in z’n geheel te worden ingenomen met water. De tabletten kunnen zowel met als zonder voedsel worden ingenomen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan cobimetinib bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, koorts en huidafwijkingen. Minder vaak komt vermindering van het gezichtsvermogen voor. Gebruik van het middel kan ook tot verschillende complicaties leiden, waaronder maagbloeding, hersenbloeding, jeugdpuistjes, pneumonitis en vormen van huidkanker anders dan melanoom. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een verhoogd bilirubine gehalte (hyperbilirubinemie) en een verhoogd creatine kinase (CK) gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Cotellic. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XE38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven